4 indok, hogy miért válassz azonos szolgáltatót számviteli és ingatlanüzemeltetési feladatok elvégzésére

4 indok, hogy miért válassz azonos szolgáltatót számviteli és ingatlanüzemeltetési feladatok elvégzésére

A fent említett két szervezeti egység összehangolásának többféle módja is létezik, mi azonban a legfontosabbakat most összegyűjtöttük számodra, hogy bemutassuk a digitalizáció előtörésének köszönhető integrált rendszerek előnyeit a megbízó oldaláról is.

Egyszerű, ha ismerünk pár szabályt!

Néhány fontos lépés megismerésével könnyen elkerülhetjük a feleslegesen elköltött pénz és plusz munkaórák létrejöttét, és képesek leszünk a folyamatok hatékonyságának növelésével akár 20 %-kal több erőforrást is átcsoportosítani fejlesztésre, vagy éppen a bérlői elégedettség növelésére.

Mindehhez nincs szükség másra, minthogy egy rendszerben működtessük a számvitelt az ingatlanüzemeltetéssel.

És, hogy mi az a 4 indok, amiért érdemes egy tető alatt kezelni a két típusú szolgáltatást?

 

1. Közös rendszer: kevesebb hibalehetőség

A sikeres ingatlanüzemeltetés érdekében alapvető fontosságú, hogy a bérleti szerződések adatairól folyamatos és mindenre kiterjedő információ álljon rendelkezésünkre. Az átlátható adatbázisban való kezelés, illetve az időközönként történő ellenőrzések is elengedhetetlenek, hiszen a bérlők felé ezek alapján készülnek el a számlák, illetve érkeznek be a bérleti díjak.

Nem szerencsés tehát, ha a bérleti szerződések adatai, illetve a számlázás és a könyvelés külön adatbázisban futnak, hiszen több lesz a hibalehetőség és a hosszabbá váló folyamat maga is gátolni fogja a hatékony munkavégzést.

2. Még több előny a megbízó oldaláról

Egy egyszerű pénzügyi tervezéssel vagy nyomon követéssel kapcsolatos folyamat is képes lelassulni, ha a beszállítói számlákat külön lépésben hasonlítjuk össze a büdzsével.

közös adatbázis esetén gyorsabb és pontosabb adatszolgáltatásra vagyunk képesek amellett, hogy az ügyféllel kapcsolatos bármilyen pénzügyi adat is könnyen kimutatható válik.

Ez részben a számvitel és ingatlanüzemeltetés közötti hatékonyabb kommunikációt is elősegíti azáltal, hogy a számla beérkezésekor lehetőség nyílik annak azonnali átbeszélésére, a tervezett adatokkal való összevetésére.

IFRS

Bizonyos ügyfeleknél tranzakciós szintű IFRS (International Financial Reporting Standardsadatszolgáltatásra van szükség. Ez abban az esetben fordulhat elő, mikor egy Magyarországon bejegyzett cégnek külföldi tulajdonosa van, ahol felmerül az igény saját országában is hatályos, nemzetközi szabályok szerinti jelentések bekérésére. Ilyen esetekben a hazai és nemzetközi számviteli szabályozások alapján is szükség lehet iránymutatást adni az ingatlanbefektetők számára.

3. Kimutatások és riportok, amikor csak akarjuk

Az integrált rendszerek nagy előnye, hogy a riportálási folyamatot is nagyban megkönnyítik, ezáltal fordulónapot követő rövid időn belül lekérhetővé válik egy havi jelentés.

Az adatlekérések és jóváhagyások terén a felhőalapú elérés egyrészt biztosítja számunkra, hogy egy bérleti szerződés módosítása azonnal kimutatható legyen a bérlői jegyzékben, vagy az árbevételt előrejelző riportban, másrészt lehetőséget ad, egy banki kivonat bekönyvelését követően, a kintlévőséglista azonnali előállítására.

Mindehhez a megbízó cég kontrolling csapata is hozzáférést kaphat, mely nagymértékben elősegíti számukra is az azonnali információigény kielégítését.

4. Megfelelő szoftver: hatékony rendszer

Egy-egy profin működő számviteli- és ingatlanüzemeltetési csapat mögött is erős bástyaként integrált szoftverek állnak, így mind a beszámolókészítés, mind pedig az adóügyek kezelése egy rendszeren belül tud maradni.

Könyvelői rendszer

Ezenkívül számos esetben előfordul, hogy ezek a rendszerek a befektető vagy az ingatlanüzemeltető kényelmét is szem előtt tartják, hisz a megbízó által pontosan meghatározott keretrendszer (input), a digitalizált folyamatok által, egy gyorsan előállítható és jól kezelhető riportot (outputot) eredményez.

Ugyan számos előnyét meg lehetne még említeni a két szervezeti egység egy tető alatti működtetésének, viszont reméljük most ennyi is elegendő volt ahhoz, hogy számodra is egyértelművé váljon, milyen előnyökkel jár, ha a számvitellel és ingatlanüzemeltetéssel kapcsolatos feladatok elvégzésére egyetlen szolgáltatót választasz. Amennyiben mégis felmerülne benned ezzel kapcsolatos további kérdés, fordulj hozzám bizalommal.

További híreinkért, kutatásainkért és elemzéseinkért a LinkedIn-en is!