Mit érdemes tudnunk az irodai érzékelőkről?

Mit érdemes tudnunk az irodai érzékelőkről?

Neked mi jut eszedbe, ha irodáról beszélünk?

Általában mindenkinek asztalok, székek, tárgyalók és teakonyhák, csupa klasszikus elem. Manapság azonban megjelent valami új, és az említettektől eltérő: a csúcstechnológiás érzékelő. Az iroda optimalizálása, és a hatékonyság növelése érdekében egyre több munkahely integrálja az érzékelő technológiát, melyet a következőkben mutatok be számotokra, mit is jelent valójában.

Irodai érzékelő technológia régen és most

Elmúltak azok a napok, mikor az érzékelőket egyszerűen csak lámpák bekapcsolására vagy a hőmérséklet automatizálására használják.

Régebben azt tapasztaltuk, hogy az irodabútort gyártó cégek ülésérzékelőket kínáltak annak megértésére, hogy a dolgozók valóban használják-e az egyes munkaállomásokat vagy sem. Napjainkban azonban ezek az eszközök már az iroda több pontján is megtalálhatóak annak érdekében, hogy nyomon követhessenek minden mozgást.

Ennek eredményeképpen ugyanis képesek vagyunk többek között hatékony terek helyes kialakítására vagy kényelmi szolgáltatások létrehozására, melyek mind támogatják a munkavállalók komfortérzetének javítását.

 

A mai technológiák kifinomultabbak és fejlettebbek, mint valaha, ugyanis a mikrohullámú, ultrahangos, infravörös és más hasonló technológiákból készült irodai szenzorok elősegítik a hatékonyságot és az együttműködést.

A technikai eszközök gyors fejlődése által lehetőségünk nyílik arra, hogy valóban megismerjük, hogyan használják az emberek az irodatereket.

Csapat az irodában

A szervezetek az érzékelőkből kinyert adatokat használják a különböző helyiségek megfelelő összetételének azonosítására, és a munkaállomások megosztási arányának megállapítására, ami végső soron elősegíti, hogy a lehető legjobban kihasználjuk a rendelkezésre álló területet

 A kulcsfontosságú adatok gyűjtése érzékelők és más hasonló jellegű készülékek segítségével az irodai terek kiértékelése érdekében értékes eszköz lehet a vállalat számára, mivel olyan információkat szolgáltat, melyek nagymértékben pozitív hatással lehetnek a hatékonyság fokozására.

Napjainkat meghatározza az adatokon alapuló döntéshozatal

A legfrissebb tanulmányok szerint a vezetők 83%-a a különböző helyiségek kihasználtságát tekinti elsődleges mutatónak a munkahelyi döntések megértése és befolyásolása szempontjából.

Például az irodavezetők egyre inkább a munkahelyi szenzorokból kinyert információkat használják annak eldöntésekor, hogy újrakonfigurálják vagy újra felhasználják-e azokat a tereket, amelyek esetleg kevésbé kihasználtak vagy éppen túlzsúfoltak.

Az érzékelők tehát esélyt adnak az adatokra alapozott, helyes döntések meghozatalára, és lehetőséget biztosítanak, hogy egy kísérleti, tervezés-központú megközelítést hozzunk be fizikai tereinkbe.

Személyes adataink továbbra is biztonságban vannak?

A hatékonyság mérése az elemzéssel egy ideje alapvető gyakorlat a tech-vállalatok számára, és manapság erre a feladatra kiváló eszközök már egyre nagyobb számban találhatók.

Habár az érzékelők terjedése rohamosnak tűnhet, és adatvédelmi aggályokat vethetnek fel a munkavállalók számára, a megszerzett információk biztonságban vannak.

Az összegyűjtött adatok összesítve, és teljesen névtelenül kerülnek felhasználásra, mivel a használatban lévő szenzorok egyszerűen nem képesek felvenni a személyesen azonosítható információkat.

A beépített szenzorok térnyerése

Ugyan a technológiai ágazatról ismert, hogy élen jár az irodai innovációk bevezetésében, ez mégsem az egyetlen ipar, ahol az érzékelők kiemelkedő szerepet játszanak.

Különféle iparágban működő vállalatok az így megszerzett információkkal optimalizálják irodáikat, mind a jobb kihasználtság, mind a végfelhasználók maximális támogatása érdekében.

Az egyes munkaállomások foglaltsága nem csupán hatékonysági szempontból lehet érdekes. Az érzékelőkkel nyert adatok például abban is elősegíthetik bármely céget, hogy sikeresen felmérjék a csapatok szempontjából gyakrabban vagy ritkábban használt helyiségeket.

Hőtérkép az irodai terek kihasználtságáról

Később ezen információk segítségével tudják meghatározni a különböző munkastílusok alapján az egyes preferenciákat, és ezáltal lehetőség adódik a globális munkahelyi szabványok finomítására is.

A közelmúltban például számtalan SSC (shared service centre) is felhasználta az érzékelő technológiát az új munkahelyi stratégia bevezetéséhez. A kapott információk visszajelzést adtak a térfelhasználásról, mely a közvetlen felhasználói visszajelzésekkel kombinálva lehetővé tette a projektet végrehajtó csapat számára a szabványok kiigazítását, mielőtt azt még szélesebb portfólióba beépítették volna.

Az összes adatgyűjtő érzékelő a szükséges ismeretekkel és technológiákkal társítva felgyorsítja a munkahelyi döntéshozatalt, ami végül hozzájárul, hogy a bérlők gyorsan munkavállalóik igényeire szabottan alakítsák irodaterületük kapacitását és használatát.

Ilyen például, hogyha tárgyalók esetében elemezzük a szobakihasználtságot a kapacitás függvényében. Ez lehetővé teszi a cégek számára, hogy hatékonyabban alakítsák ki a tárgyalókat és meggyőződjenek arról, hogy az eltervezett darabszám valóban tükrözi-e a munkavállalók szükségleteit.

Mit tartogat még számunkra a technológia?

Ahogy ezen eszközök az idő múlásával fejlődnek és javulnak, a bérlőket és alkalmazottaikat a korábban elképzelhetetlen módon tartják kapcsolatban. Az is elképzelhető, hogy ezek az érzékelők megtalálják a tökéletes egyensúlyt a személyre szabás és a magánélet között.

Vannak már olyan nap mint nap használt alkalmazások, amelyek az érzékelők segítségével élvezetesebbé tehetik a munkahelyi élményt. Úgy gondolom 5 év múlva teljesen megszokott lesz például az is, hogy a konferenciaterem felismer téged, és segít abban, hogy automatikusan csatlakozhass az online megbeszéléshez.


Ha a témával kapcsolatosan felmerülne benned további kérdés akkor fordulj hozzám bizalommal.

 

További híreinkért, kutatásainkért és elemzéseinkért a LinkedIn-en is!